2014.02.12.
11:20

Írta: Laci Ifj Moldván

41. rész Miért nem jó a pöcshimbálós, puncitapsolós edzés? Part-2

Üdv Harcosok!

MariusCoetzee20.jpg

Az utolsó 40 részben írt cikkem,szült egy csomó kommentet. Az az érzésem támadt mintha félreértenék páran a cikkben foglaltakat, illetve a lényeg felett elsiklanának. Ezért írok egy 2. részt a puncitapsolós cikkhez, hátha így világosabb lesz. Nem magyarázkodni akarok, de azt nem szeretném, hogy elsikkadjon a lényeg, vagy rosszul legyen értelmezve, és ezért pár hülye-gyerek megsérüljön. Sokan csak ezt az egy cikket olvasták tőlem, lehet ezért nem jött át, hogy mit is szeretnék én.

A testünk egy zseniális szerkezet, mindig az adott terhelések, erőfeszítések arányában fejleszti izmainkat, szívünket, keringésünket. Ezért fontos a rendszeres terhelés, akár futás, akár bringa, akármilyen sport. Addig fejlődik a test, amíg erre szükség van, és nem tovább. Abban a pillanatban, ha stagnál vagy megszűnik a rendszeres terhelés, munka, a takarékosság jegyében elkezdi a test elveszíteni az izmokat, és a képességeket. Ezt azért teszi, hogy minél kevesebb tápanyagból lehessen fenntartani magunkat, ha sincs szükség már nagyobb tömegre, izmokra, stb.. Persze ez a zsírra nem vonatkozik:). Tehát abban a pillanatban, ha mi az edzőteremben állandóan ugyanazokkal a súlyokkal dolgozunk, ugyanannyi ismétlést csinálunk, ugyanannyit pihenünk a teremben, akkor egy ideig fogunk fejlődni, addig a pontig, amennyi izomra ezekhez az edzésekhez szüksége van a testnek, és nem tovább. (persze fogyásnál ugyanez, vagy más sportnál)

Ezt el kell kerülni, úgy hogy változtatunk a súlyokon, az ismétlésen, önmagában az edzés erősségén. Én vallom azt, hogy a meglepetés edzések, teljesen más gyakorlatok, erőltetett ismétlések segítenek ebben.

Mindenki azt mondja szép lassan emelni kell a súlyt :)! Hogyan: Kedden 20 kilóval tudsz 10 ismétlést megcsinálni 2 kezes rúddal bicepszre, a következő kedden mitől fogsz tudni 15 ismétlést csinálni:

Az erőfeszítéstől, és attól hogy elviseled a fájdalmat! Mert egy hét alatt csak nem fejlődtél annyit ugye? A koncentráció, a mentális erő, a gondolat ereje az ami ilyenkor segít, hogy megcsináld a 15 ismétlést! Én erről az erőfeszítésről és fájdalomról beszélek. Mindig egy picit többet kell akarni, de ahhoz, hogy meg is tudd csinálni, oda kell tenni magad és bizony erőfeszítést kell tenni!

Nem írtam olyat, hogy a hülye gyerek guggoljon 200 kilóval, amikor 1 hónapja jár edzeni. Nem írtam olyat, hogy extrém nagy súlyokat használjanak emberek. Azt sem írtam, hogy szabálytalanul ízületgyilkos módra kell edzeni, mégis emberek valamiért erre asszociáltak.

Az hogy az ember keményen edz, nem egyenlő azzal, hogy hülye!

Nincs különbség annál sem, aki most kezdett el mozogni.

A saját szervezetéhez képest, illetve saját magához képest, neki is folyamatosan növelnie kell a terhelést. Az aki 130 kilós és lemegy sétálni a terembe, először 15 percet ha tud tempósan sétálni, de nem maradhat ezen a szinten. Legközelebb meg kell próbálnia 20 percig fenn maradni a padon. Ez így működik. Nem lóbálhaja a farkát, fél évig 10 perc séta közben és várja, hogy jobb állapotba kerüljön és fogyjon. A kajáról ne beszéljünk!

Aki egy edzés alatt nem tud erőfeszítést tenni és tudatosan kibírni a fájdalmat, az a diétát sem fogja betartani, most szólok. Kudarc lesz a vége! Az edzés könnyebb, a diéta és életmód és gondolkodás-váltás a nehezebb!

Írták páran, hogy megsérültek a nagy súlyoktól, stb. Én is megsérültem fiatalabb koromban, mert egy hülye fasz voltam, mert nem melegítettem be rendesen, és mert másnak akartam megfelelni és extrém nagy súlyokkal dolgozni. Ez az én balfaszságom, nem a sporté, nem másé. Az hogy keményen edzel az nem ezt jelenti. Valamit az urak félre értettek!

Valaki írta, hogy milyen jó hogy legalább elkezdett mozogni, nem kéne fikázni.. Hát nagy teljesítmény volt venni egy bérletet. Elárulok egy nagy titkot, elkezdeni a legkönnyebb, észrevenni, hogy dagadtak vagyunk, és szarul élünk, a legkönnyebb. Viszont amikor 2 nap múlva bepisálunk az izomláztól, akkor kell folytatni és visszamenni a terembe, a padra, futni,stb.. Amikor, be kell tartani a kaját, 24 órában az a nehéz. Minden nap, minden órában! Na az a nehéz, és aki nem tudja a fókuszt az edzésen odatenni 1 órára, mitől tudná egész nap odatenni. Ez nem könnyű dolog, mert gyakran évtizedes rossz beidegződéseket kell levetkőzni, ehhez erő kell. Ezért van az, hogy a legtöbben a második bérletet már nem veszik meg:(. Az emberek elkezdeni mindent el tudnak, de amint kell egy kis erőfeszítés, jön egy kis akadály, már feladják. Na ettől akarom én megkímélni őket, inkább el se kezdje.

Ami még nem ment át embereknek, és sajnálom, az a mentális erő nyújtotta nyereségek amiről írtam. Egész egyszerűen attól, hogy az ember elvégzi a melót, eléri a kitűzött céljait, lehetnek kis célok is, jobb emberré válik! Az élet akadályait is le fogja tudni győzni! Rá fog jönni,, hogy nem csak teste van, hanem gondolatai, és azoknak ereje van, aminek a segítségével tud összpontosítani, küzdeni és elérni a céljait. Tudatosabb lesz, és nem csak a sporttal kapcsolatos dolgokban. Tud kontrollt tenni az életébe, és ez mentális erő nélkül nem megy! Na ezt pluszt adja, ha kibírod az erőfeszítést és a fájdalmat a sport közben!

Remélem, ezzel kicsit árnyaltam a képet! Harmadik rész nem lesz! :)

Szeretném megköszönni, hogy ilyen sokan olvassátok a hülye szövegemet! 

Üdv!

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asoka-edz.blog.hu/api/trackback/id/tr565810735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koxi 2014.02.13. 08:43:45

Ha egyben olvasol sok bejegyzést, akkor kicsit sok lesz hirtelen, a "fasz" -és különböző variációi- pisa, hugy, ilyesmi... de ha mindig csak az újat, akkor ez nem tűnik fel :-DD
Dógozzá csak továbbra is szorgalmasan, mert van ahol alig van új bejegyzés. Ha meg valaki blogol, hát blogoljon rendesen.
Én elkezdtelek olvasni a legelejétől, pedig csak a 40. cikknél szálltam be, és tetszik, hogy egy dagadt bagós átlagember elkezdte megosztani másokkal is a változás történetét, ami nem kudarccal végződött.

Laci Ifj Moldván · http://www.bodysportshop.hu 2014.02.13. 10:14:01

@koxi: Üdv! Köszi!
Azért így vannak a részek, mert én egyes részekhez már nem írok, azokat lezártnak tekintem! Persze lehet rosszul gondolkodok, de nem vagyok egy blogger-király, faszom se tudja, hogy kéne csinálni, de nekem így volt szimpi. A káromkodás, és csúnya szavak jellemzik a beszédemet is, lehet sajnos. Ezt nem fogom megváltoztatni, mert nem akarok másoknak megfelelni. Akinek nem tetszik nem olvassa. Lehet egyszer én érzem úgy, hogy cenzúrázni kéne, akkor majd megteszem :) Egyébként ez a blog nem rólam, szól az elejére azért írtam le az én sztorimat, hogy hiteles legyen! Azt nem értem egyébként, hogy te sem köszönsz, pedig értelmes ember vagy, ez miért van, valami netes szokás? Köszi, hogy olvasol, és hozzászólsz! Üdv!

koxi 2014.02.13. 11:03:38

@Laci Ifj Moldván:
Szia Harcos :-)
Faszom sem tudja mért nem köszönök. Sajnos a kezdő szó nálam is gyakori használatban van. Amúgy engem nem zavar a szóhasználatod, mondjuk úgy "emberközeli" :-)
De hogy konkrétan a kérdésre válaszoljak: sosem szoktam kommentet köszönéssel kezdeni, de máshol sem találkoztam vele, csak nagyon-nagyon ritkán. Hogy ez netes szokás-e, nemtom, lehet.
Üdv.

koxi 2014.02.13. 11:10:17

Amit írtál, h mikortól jön a neheze nagyon iagazd van. Legalábbis nálam. Régebben -értsd huszonéves koromban- soxor kihagytam az edzést, mert épp randi volt, vagy sörözés, vagy álmos voltam, rapszodikusan edzettem. Mióta megvan az első gyerkőc -ez hét hónapja van- olyan rendszeresen edzek mint még soha. Lehet azért, mert csak ez a dolog maradt a régi életemből, minden más megváltozott. De a meló és a fulltime gyerekkel foglalkozás mellett egyszerűen nem tudom megvalósítani, h magam állítsam össze az étrendem. Pedig látom, h mennyire nem hasznos kajákat eszem nap mint nap. Tegnap már eljutottam oda, h kiszámoltam mennyi kalóriát kéne ennem, h elkezdjek fogyni, ez mennyi fehérjéből stb.. épüljön fel. De hogy ezt össze is rakjam magamnak nap mint nap, az mission impossible. Amúgy 93-ról szeretnék lemenni 85-re. Első körben. Aztán meglátnám. A mérleg szerint -tudom, h nem tuti érték, de viszonyításnak jó- 37,9% a testzsírom. Mondjuk úgy, ez téli szezonra felkészült elefántfóka is tudja ezt produkálni. Szerintem.
Üdv.

Laci Ifj Moldván · http://www.bodysportshop.hu 2014.02.13. 11:19:33

@koxi:
Üdv!

A testzsírt szard le, az senkit nem érdekel. Fogysz és jobban nézel ki az úgyis kiderül :)! Nem kell hozzá kütyü!
A kaja nagyon fontos azon múlik minden. Igenis rakd össze a kajádat. Így mutatsz a családodnak jó példát, meg ugye a gyerkőcnek:)!Sokkal egyszerűbb mint amilyennek tűnik csak 2 nappal előre kell gondolkodni! Ez is a tudatosság része! Sok sikert! Üdv!Ui: ha tudok segíteni, szólj!

Narancskommunista (törölt) 2014.02.26. 16:00:08

Én nem értek a súlyzózáshoz, nem is űzöm, más sportot űzök, viszont elolvastam ezt a cikkedet és az előzményét is.

Szerintem a legtöbben nem értették félre az első cikkedet sem, csak te nem érted meg, hogy egészen más szemlélet is létezik a sportokkal kapcsolatban, mint a tiéd, és az is lehet célravezető. Én például egészen más hozzáállást képviselek, mint te, egészen más a motivációm. Engem nem az érdekel, hogy egyre előrébb jussak, engem inkább az érdekel, hogy élvezetet okozzon, jól érezzem magam. Ez adott esetben akár lehet a fájdalmas edzés is (pl. stressz levezetés céljából), de ez hangulat függő. Az eredmény már csak sokadlagos tényező. De én nem akarom ezt a hozzáállást ráerőltetni másokra, szerintem személyiség függő, hogy ki miért sportol, miért nem. Ami biztos, hogy nem csak úgy van értelme, ahogy te csinálod.

Aztán abba is érdemes belemenni, hogy nem minden sportágra igaz, hogy a maximumon edzés a célravezető....

Narancskommunista (törölt) 2014.02.26. 16:02:32

Ja, és az én szemléletemnél pont az elkezdés a nehezebb, meg az abbahagyás, mert hamar szenvedéllyé válik a mozgás, ha az ember örömmel csinálja, és nem megfelelési kényszerből.

Laci Ifj Moldván · http://www.bodysportshop.hu 2014.02.26. 18:25:20

@Narancskommunista:
Üdv!
Köszönöm, hogy leírtad a véleményed! Képzeld mi
lenne, ha mindenki ugyanazt gondolná, mint én.:) Akkor indulhatnék a választásokon! :)
Irtad, hogy "nem értem meg", én nem akarok megérteni semmit, itt az én nézőpontjaimat írom le ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Akinek nem tetszik az leírja, vagy nem olvas többet, ez ennyire egyszerű! Én sem sírdogálok, hogy sokan nem értenek meg engem, mert nem ez a cél! Valaki profitál ebből a blogból, valaki meg nem, ilyen a világ!
Még egyszer, köszönöm!

Üdv!

Narancskommunista (törölt) 2014.02.27. 10:47:21

@Laci Ifj Moldván:
Pedig nem ártana megértened a másféle felfogást is, hiszen te írtál a pöcshimbálós, puncitapsolós edzés értelmetlenségéről, és meglehetősen markáns véleményt fogalmaztál meg.

Laci Ifj Moldván · http://www.bodysportshop.hu 2014.02.27. 11:30:24

@Narancskommunista:

Üdv!

A véleményemet tartom, az hogy neked más a véleményed elfogadom, de nem kell megértenem! Mindenki úgy edz, ahogy akar.
Elolvastad, véleményezted, szerintem lépjünk tovább, vagy te is írj egy blogot, ahogy te csinálnád.
Amit én nem értek, az a köszönés hiánya, bár biztos van rá magyarázat!

Üdv!

Narancskommunista (törölt) 2014.03.06. 09:54:33

@Laci Ifj Moldván:
Üdv!
Általában nem szokás a blogszférában kommentelésnél köszönni, ezért nem is gondoltam, hogy kellene, bocs, nem gondoltam hogy ezzel tiszteletlen vagyok.

Közben elkezdtem olvasni a blogod első cikkeit, és nagyon tetszik, annak ellenére, hogy tőlem a konditermi edzés nagyon messze áll és messze is fog állni mindig.

Laci Ifj Moldván · http://www.bodysportshop.hu 2014.03.06. 10:55:53

@Narancskommunista:

Szia!
Én úgy gondolom, hogy a netes kommunikáció, éppen ugyanolyan, mint a való világban. Itt sem történik máshogy, mint egyébként, az ember bemegy "valahová" és kommunikál.Szerintem itt is alap a köszönés, persze lehet maradi vagyok:) Engem idegesít! Főleg pénzbe nem kerül, abból még baj nem volt ha köszönt az ember:), de nem bántani akartalak.
Köszönöm a véleményed, igazából egész más a blog fekvése, ha az ember az elejétől elolvasta. Nem kell erőltetni a konditermet, ha nem tetszik. Azért érdemes kipróbálni, hogy tudd mit hagysz ki :) Persze én elfogult vagyok:)Üdv!
süti beállítások módosítása