2014.03.10.
20:53

Írta: Laci Ifj Moldván

51.rész Hölgyek, küzdjetek tovább! A 35.rész folytatása. Súlyzós edzések

Üdv Harcosok!

 

Kicsit elfelejtettem folytatni, a 35. részben taglalt bevezető, bemelegítő, rávezető időszakot. Most pótlom. Ami történt a testeddel, rájöttél, hogy van:)! Vannak izmaid, fájnak, és elkezdtél fogyni. Persze, ha betartottad a kaját. Egyre jobban érzed magad, ahhoz a terheléshez amit csinálsz, hozzászoktál. Ideje jobban megdolgoztatni a testedet. Most már van egy kis alap, amiről tovább lehet lépni.

 

Bárki, bármit mond, a tested alakítására a súlyzós edzésnél nincs jobb.

 

Effective-Upper-Body-Workout-Routine-for-Women.png

 

 

Nézzük meg kicsit a súlyzós edzés előnyeit:

 

Javítja a testtartást.

Az ülőmunka okozta gerinc, derék és hátfájásokra jótékony hatással van, sok esetben teljesen megszabadítja a fájdalmaktól az embert.

Nagy mértékben javul a keringési rendszer, erősödik a szív.

Izomgyarapodás.

A terhelések hatására nem csak az izom, hanem a teljes szerkezet, inak, ínszalagok, csontok erősödnek.

Javul a test oxigén felhasználási képessége.

Növeli az állóképességet. (edzéstől függ)

Zsírégető hatása van, az edzés után is.

Lehetőség van az izmok elkülönített edzésére, a személyes genetikából adódó hátrányok kiküszöbölésére, helyre állítására. ( Mr. Bean-ből azért nem lesz Mr. Olympia)

Más sportok kiegészítéseként is alkalmas erőnövelésre.( Pl.: küzdősportok)

Személyes erőszintünk kimagasló mértékben megnő.

Gyorsítja az anyagcserét.

Javítja a mentális koncentrációt, szellemileg felfrissít.

Sorolhatnánk sokáig, de ennek a posztnak nem ez a célja.

Normális, nem agyatlan felhasználás mellett, én nem tudok hátrányokról. Kokszoló drogosoknak meg úgy kell.

Szóval lépjünk tovább egy lépéssel, mozgassuk meg izmainkat egyenként, célzottan. Had feszüljön a bőrünk, ne legyünk már olyanok, mint egy vízágy. Spóroljátok meg a narancsbőr faszságokat, meg a kezeléseket. Legyen az átalakulásotok hosszútávú, amire büszkék lehettek.

 

woman-lat-pull-down.jpg

 

A folytatás:

 

Átmozgató súlyzós edzés a bevezető 1-2 hónap után:

 

Edzésnapok : 3db a héten, mindig legyen az edzés napok között pihenőnap.

Pl.: Lehet hétfő,szerda,péntek, de lehet hétfő, csütörtök, szombat is, ahogy tetszik, vagy idő van rá.

Gyakorlatok:

Bemelegítés, a 35.részben leírt módon. Nem írom le még egyszer.

 

1. Has:

Hasprés fekve: 3 x 20

Lábemelés fekve, hajlított lábbal: 3 x 20

2. Mell:

Fekvenyomás egyenes padon: 3 x 15

Tárogatás: 2 x 12

3. Hát:

Lehúzás mellhez, csigán széles fogással: 3 x 20

Evezés hátgépen: 2 x 15

4. Váll:

Oldalemelés: 3 x 15

Nyak mögött nyomás erőkereten.. 3 x 12

5. Kar:

Bicepsz kétkezes rúddal állva: 3 x 15

Tricepsz letolás csigán állva: 3 x 15

6. Láb:

Guggolás: 3 x 12

Láb bicepsz gépen: 2 x 15

Vádli állva, gépen: 3 x 20

A gyakorlatokat nem fogom leírni ebben a posztban, feltételezve azt, hogy a teremben majd megmutatják az illetékesek.:)

A gyakorlatokat ebben a sorrendben végezzétek, ha lehet, ha nem akkor is:). Az edzés után nyújtsatok le. Ezzel csökkentitek az izomláz erejét, és hasznos minden szempontból.

A bemelegítésről ne feledkezzetek meg, nehogy sírás legyen a vége. A kritikus pontja a gyakorlatoknak az ideális súly megválasztása. Kicsi súlyt választotok, nem lesz megfelelően nehéz a gyakorlat. Túl nagy lesz a súly, nem lesz eredményes a végrehajtás, mert csalni fogtok a gyakorlatok kivitelezése során, és megnő a sérülés veszélye. Én azt javaslom, hogy kicsi súllyal induljatok és próbáljátok meg addig emelni, amíg épphogy meg tudjátok csinálni a gyakorlatot. Ebben az időszakban a sorozatok közti pihenőidő maximum 1 perc. Ezt nem elfelejteni. Nem faszizni, nyekegni, pucsítani mentek, hanem edzeni.Mindenkit le kell szarni, és a saját edzésetekkel foglalkozni. A legjobb ha visztek fülest, jó rock és metál zenével:)! Akkor a sok műmájer nem akar állandóan beszélgetni edzés közben:)! Buzizenét, dijjung-dissungot nem vihettek, az tilos, mert akkor nem fejlődtök! :) Különben is a termekben sajnos általában ilyen buzizene szól!

Tudományosan bizonyított tény, hogy aki AcDc-re, Metallicára, Slayer-re, Destruction-re, stb., edz, az sokkal jobban fejlődik! :)  Próbáljátok ki! :)

A 3 edzés mellett a héten, maradhat a tempós séta ízlés szerint, edzésnapon vagy pihenőnapon. Edzésnapokon, a súlyzós edzés után sétáljatok.

Amint elkezdtétek a súlyzós edzéseket, fokozottan kell figyelni a kajára és a fehérjebevitelre. A legfontosabb, közvetlen edzés után, fehérje és tömegnövelő mix. bevitele, minél előbb, max. 1 órán belül. Nem kell megijedni a tömegnövelő szótól (izomtömeg-növelő), ezt csak edzés után kell bevinni, hogy a tápanyagokból kifogyott izmainkat visszatöltsük, ez nagyon fontos.

Az edzés utáni turmix mennyisége persze változik személyenként, de irányadásként, a minimum a nők esetében, a 20-25g fehérje és ugyanannyi szénhidrát visszatöltése. Nagyjából úgy lehet gondolkozni, hogy ilyenkor kell visszatölteni a napi bevitel 30-40%-át. Tehát ha adva egy 70 kilós néni, napi 120 g fehérjét kell megennie. Az edzés után neki 36 g fehérjét és ugyanennyi szénhidrátot kell visszatölteni minimum ( kb. 2 kanál, ebből is abból is).

Ez nagyon fontos a fejlődés szempontjából. 

Ezt nyomhatjátok legalább 2-3 hónapig, finoman emelve a súlyokon vagy az ismétlések számán, akár mindkettőn, baj nem lesz belőle. A lényeg a fokozatosság elve.

 

Hajrá!

Üdv!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asoka-edz.blog.hu/api/trackback/id/tr585853056

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása