2014.03.22.
21:23

Írta: Laci Ifj Moldván

54.rész Okosodj ki a testedből, avagy amit a személyi edző sem tudhat!

Üdv Harcosok!

 

letöltés (1)_2.jpg

 

 

Sokan nekiállnak sportolni, mozogni egy kicsit. Fogyni, izmosodni, ki, mit szeretne. Sokan hajlandók edzeni, normálisabban kajálni. Már beszéltem arról a gondról,, hogy az emberek nem hajlandók egy adott témában tanulni, ismereteket beszerezni. Inkább másolnak dolgokat, akár rossz, akár jó az a dolog. Inkább hisznek bárkinek, mint utánanéznének egy adott dolognak vagy problémának.

Rengeteg ismeretet lehet szerezni a sportok, az edzés témájában is, úgymint az étrendek kialakításában . Mégsem teszik meg az emberek, inkább hisznek bárkinek, aki komolyan mondja:)! Most viszont nem az elméleti részről szeretnék beszélni, hanem az edzések gyakorlati részéről, és az ott elkövetett kézenfekvő hibáról, a saját tapasztalat mellőzéséről.

Mit értek ez alatt?

Maradjunk a konditermi edzésnél, ott könnyen bemutatható a probléma.

Emberünk elkezd edzeni, vagy saját maga írt edzéstervvel, vagy írtak neki, a példa szempontjából ez most mindegy. Emberünk elkezdi végezni a gyakorlatokat a meglesett, megtanult, vagy a teremben lemásolt módon. Az egyik probléma, hogy jó embert másolt-e le új sportolónk? Tegyük fel, hogy, jól tanulta be a gyakorlat végzését, jó embertől nézte el. Mégsem érzi az adott izmot, amit a gyakorlattal célozni kell, vagy csak kevéssé!

Mi az ami hiányzik?

Az ember önismerete, és figyelme a saját teste iránt. E helyett gépiesen végzi a gyakorlatot, anélkül, hogy figyelné a testét, és az adott izmot, vagy testrészt, ahol éreznie kéne a munkavégzést. Ilyen szempontból az edzés, nagyon hasonlít a meditációhoz, igényel egyfajta befelé fordulást, hogy érezzük az adott izmot, és arra tudjunk koncentrálni. Szerintem ez az alfája-omegája sok sportnak, nem csak a súlyzós edzésnek. Koncentráció.

 

letöltés (2).jpg

Sajnos ezt nagyon kevesen csinálják. Persze így is érnek el eredményt, de messze nem hatékony az edzés.

Minden ember más és más, más a felépítése, máshogy izmolt, más a magassága, más a szélessége, mások a végtag hosszai, és arányai, korántsem biztos, hogy az a fogás, ahogy a "szomszéd" csinálja neki is jó lesz, lehet, hogy neki kicsit máshogy kell fogni a rudat, hogy jobban érezze a gyakorlatot és az adott izmokat. A fogás csak egy dolog, egy gyakorlatot sokfajta módon lehet végezni, nem lehet papírformát felállítani. Viszont azt, hogy hogy érzi jobban az adott izmot a delikvens, azt csak egy ember tudja megmondani Ő maga.

Nagyon sok a gépies edzés, mintha ott se lennének, persze tisztelet a kivételnek. A kedvencem amikor valaki beszélget, vagy telefonál a gyakorlat köbe:) :) ! Az biztos sokat ér!

 

Ezért lőnek bakot azok a személyi edzők akik nem figyelnek oda az edzettjükre, csak gépiesen, mutatják meg egy gyakorlat szabályos végrehajtását. Kommunikálni kell az emberrel, mert lehet, hogy neki nem úgy a legjobb, ahogy megmutatták a gyakorlatot. Ez viszont csak akkor lehetséges, ha figyeli a saját testét, és kommunikál az edzővel. Persze alapvetések vannak, fekvőtámaszt nem a seggével nyom az ember, egy gyakorlatnak van egy formája, de ezen kívül, nagyon kell az, hogy legyen izomérzet, aggyal kell edzeniük, és figyelemmel kísérniük a gyakorlat végzését.

Én is ebbe a hibába estem, tehát ugyanolyan hülye voltam, kellett idő amíg rájön az ember.

Minden gyakorlatnál figyelje magát az ember, mert sokkal hatékonyabbá teszi az edzést. Ezt már a bemelegítésnél, kell alkalmazni, folyamat odafigyelni a testre, így az agy-izom kapocs is bemelegedik.

Ez az a dolog amit a személyi edzők sem tudnak, csak az ügyfél tudja nekik megmondani. 

Mi kell hozzá?

Türelem, idő, kommunikáció és kísérletezés. Viszont nagyon megéri!

Mindig lehet próbálkozni, egy adott gyakorlatot, picit máshogy kivitelezni, és higgyétek el, amikor minden a helyén van a ti testalkatotokat is figyelembe véve, nem csak az elméletet, azt rögtön meg fogjátok érzeni.

Volt olyan gyakorlat, amit évekig rosszul csináltam :) Ti ne essetek ebbe a hibába, kísérletezzetek, és figyeljétek a testeteket. Megéri! 

 

Üdv!

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asoka-edz.blog.hu/api/trackback/id/tr155874482

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bedina37 2014.03.27. 12:09:47

Vitathatatlan, hogy a sport minden szempontból hasznos, akár gyermekről, akár felnőttről van szó. Bármilyen sport jó. Ráadásul egy csomó gyerek igen tehetséges valamilyen sportágban, csak nem mindenki jut el a csúcsra vele, mert az élsport bizony igen drága, sok szülő pedig nem tud mindent biztosítani anyagilag. Erre nagyon jó megoldás lehet, ha tudjuk milyen lehetőségeket tudunk kihasználni. Pl. ezt a pályázatot: ad.adverticum.net/C/2726345/2726329/272633000
süti beállítások módosítása