2014.03.19.
20:57

Írta: Laci Ifj Moldván

53.rész A hatalmas tévedés: Ha mozgok, akkor biztos, hogy fogyni fogok! Biztos?

Üdv Harcosok!

 

 images_4.jpg

 

Remélem ez a rész már nem nektek szól, csak az újonnan érkezőknek. Hiszem, hogy ti már tudjátok az alapvetéseket. Egész egyszerűen kicsit máshogy, de le kell írnom ezredszer is ez a fogyás kontra mozgás dolgot.

 

Olyan téveszme van még mindig sok ember fejében, hogy hihetetlen. Nem tudom, hogy a magyar nép ilyen tudatlan, sötét, vagy csak ebben a műfajban ennyire buta és naiv. Nap mint nap akadok össze azzal a tévhittel, hogy a végre mozogni kezdő emberke a mozgástól várja a fogyást. Szentül meg van győződve róla, hogy mivel most már heti 2x1 órát tipeg a gépek között, tuti fogyni fog, és minden oké.

 

Kezdjük el az elejéről!

 

Évek óta nem mozgott, ezért nagy öröm, hogy elkezdett mozogni ezzel nincs semmi baj, örülünk nagyon. Ám ki a faszom mondta neki, hogy ettől le fog fogyni. Ez az átka a sok idióta web magazinnak, meg sötét újságoknak. Egyszerűen félrevezetik az embereket, ők meg hagyják magukat.

Én ezt a dolgot csak a matematika oldaláról tudom megközelíteni!

Legyen példánkban Bözsi néni, aki 53 éves 90 kilógramm! Irodai munkát végez, évek óta semmi egyebet nem csinált.

Most heti 2x lejár a konditerembe, sétálni, meg edzegetni, alkalmanként bő 1 órát.

Eddigi kalória fogyasztása Bözsi néninek naponta kb.2400 kalória volt. Ennyi kellett neki az életvitelét is figyelembe véve. Ennek ellenére Bözsike sokszor többet evett ennél, ráadásul 1-2 szer evett csak egy nap.

Most hogy elkezdett mozogni, heti 2x kb. 600 kalóriával éget el többet edzésnapokon. A többi nap nem változott.

A kajáján szinte nem változtatott semmit, annyi, hogy már nem iszik cukros üdítőt.

Mi történik ilyenkor:

A mozgás miatt edzésnapokon nagyobb lesz az étvágya, a teste magához tér, ezért valószínű azokon a napokon jobban be fog kajálni, sőt még talán az utána lévő pihenő napon is. Olyan érzete lesz, hogy most, hogy mozog, már mindent megtehet. Ráadásul a mozgás kihozza az alultápláltságát, és próbál a teste üzemanyaghoz jutni. A kövérek ugyanis a zsírjuk ellenére nem túltápláltak, hanem alul.

Pedig a kalória felhasználás heti szinten csak ennyivel nőtt: 1200 kalória. Annak aki mozgás oldalról akar fogyni, annak napi szinten kemény edzéseket kellene lefojtatni, minél több nap, akkor fogyna. Ám akkor is visszavetné a szar kajálás.

Mi fog történni, Bözsike a legjobb esetben, igen lassan kezd el fogyni, szinte észrevehetetlenül. Mire észreveszi már abba is hagyta, mert kudarcot vallott. Pedig csak szarul kajált.

Ez kitalált történet és ki van sarkítva, azért, hogy tényleg érthető legyen. Senki ne várjon egy kis mozgástól, hosszútávú fogyást, egyszerűen kaja nélkül nem megy.

Mégis oly sok embernek ez van a fejében, a kajáról tudomást sem vesznek. Nem akarják megérteni, vagy nem jutnak az információhoz, igazából az eredmény lényegét tekintve mindegy.

Lófasz nélkül nincs kiscsikó! Kaja nélkül nem lehet megcsinálni amit akar. A mozgás nagyon kell, természetesen, de attól még a kalória, kalória marad, a ,matek meg matek. Részletekbe ne menjünk bele, hogy fehérje meg szénhidrát, stb..Valószínű a mozgással még jobban fehérje hiányos lesz a szervezete, már ha továbbra is szendvicset eszik a bűféből, meg csokit.

Nagyon sokan eljutnak oda, hogy tudják, hogy a kaján is változtatni kellene, de elintézik annyival, hogy ez nekik nem megy, nehéz, nem olyan a munkám, stb.. Ettől még ez egy tény. Életmódváltás nélkül, nem lehet változtatni, és az életmódunk nagy része az étkezésünk. Rövid eredményeket, villanásokat lehet elérni de ezek kérészéletűek lesznek. Utána még jobban be fognak hízni azok, akik ezt nem vették komolyan.

Tehát, aki mozog az ne higgye, hogy automatikusan fogyni fog, ne gondolja, hogy most már lehet zabálni mert edzek, mert rosszul fog elsülni.

Utoljára:

Hacsak nem a vittek el Novoszibirkszbe kényszermunkára, ha nem változtatsz a kaján, nem fogsz lefogyni.

Azok után, ha rájöttetek, hogy fontos a kaja, jön a következő buktató, valami hülye fogyókúra szerint akartok enni, akkor is rábasztok :)

Itt a blogban, rengeteg infó van, aki elolvasta tudja, ez is nyújthat segítséget. Kérlek benneteket ne a Popo magazinból akarjatok étkezési trükköket eltanulni. :)

 

Üdv!

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asoka-edz.blog.hu/api/trackback/id/tr345870189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása