2014.02.27.
21:13

Írta: Laci Ifj Moldván

48.rész Semmi esetre sem hagyd abba!

Üdv Harcosok!

 

Don't Stop.jpg

 

Sokan vannak akik elkezdenek mozogni, jól kajálni. Viszont sajnos ezen emberek nagy része, előbb-utóbb abba is hagyja, amit nagy nehezen elkezdett. Ez nagyon elszomorító. Az érdekes az, hogy olyan is abbahagyja, akinek vannak eredményei, és jobban érzi magát.

Mi lehet ennek az oka?

Azt figyeltem meg, hogy többfajta nekikezdés létezik. Van olyan ember aki, nagy nehezen kezdi el, és nagyon nem lelkes, csinálja, csinálja, de nincs benne az igazi tenni akarás ezekkel a dolgokkal kapcsolatban. Van az elefánt a porcelán boltban típus, aki beleveti magát az edzésbe, bevásárol, süt, főz:), aztán a kettő között elhelyezkedő megfontolt, lassú, de céltudatos típus. Érdekes az , hogy mindegy milyen a kezdő sportolónk vehemenciája, ugyanúgy abbahagyhatja bármelyik típus, nincs ok-okozati összefüggés ezen két dolog között.

Mitől hagyják abba az emberek?

Szerintem csak pár igazi ok van, attól függetlenül, hogy mit mondanak, vagy mit neveznek meg oknak.( Nincs időm, nincs pénzem, nincs energiám)

Szerintem elsődleges okok a következők:

Kudarc

Leértékelés, megbántás a többi ember által.

Célok hiánya

Alapvető tudás hiánya az adott sportról, és a testünkről.

 

Tudom, most sokan felhördülnek, háhá, most megfogtalak, hol az akaraterő? Az én véleményem, hogy akarat hiány nem más mint a célok hiánya.  A célok hiánya okozza az akarathiányt. Abban a pillanatban, ha találunk egy saját célt (nem másét),  már érezzük is az akaratot! Célok nélkül, nem is tudnánk "akarni", mert nem tudnánk, hogy mit kell akarni:)!

 

Menjünk sorjában. Kudarcot vall az ember, mit jelenthet ez? Adott idő alatt nem úgy fejlődik, ahogy kellene, nem úgy fogy ahogy azt elvárná magától (elméletben), az edzéseken sorozatosan kisebb, nagyobb kudarcok érik, amikkel nem tud mit kezdeni. Hamis elvárásokat támasztott, vagy hamis elvárásokat támasztottak elé az ismerősei, barátai. A kudarc visszavezethető többek között az alábbi  3 okra.

 

Leértékelés,megbántás! Az emberünk környezetében vannak olyan kis geci élősködők, akik nem akarják, hogy emberünk sikeres legyen ebben a témakörben ( egyébként semmilyen témakörben). Ezért apró kis célzott piti beszólásokkal, leértékelő, bántó szavakkal folyamatosan tűz alatt tartják szegény sportolónkat.

Pl.: "Öreg vagy te már ehhez!",  "Nem nagyon látszik rajtad", "Most épp ebbe kezdtél!", "Én azt hallottam ez egészségtelen!", "a férjed mit szólt ehhez!", stb., stb.

Abba most ne menjünk bele, hogy ezek az emberek miért csinálják, a lényeg, hogy sokszor célt érnek a károgásukkal, és szegény emberünk, elkedvetlenedik, célt veszt és abbahagyja.

 

Célok hiánya! Emberünk nem tűz ki apróbb célokat, akár hetente, magának, így a nagyobb céljait sem tudja elérni. Kezdeti lendülete alábbhagy és előbb-utóbb elkallódik.Ez nagyon fontos rész, ugyanis a célok, legyenek akármilyen picik is, sok akadályon segítenek átlendülni. A célok segítenek abban, hogy ne a köcsögökre fókuszálj akik negatívumokat sutyorognak neked, hanem a pozitív dolgokra, amit a céljaid elérésekor megtapasztalsz.

 

Alapvető tudás hiánya: Emberünk nem érti mi történik a testében, ha nincs aki segítsen neki, hülyeségeket fog csinálni, meg fog sérülni, és nem fog fejlődni. A táplálkozási alapvetések ismerete nélkül, nem tudja hosszútávon egészségesen megváltoztatni a testét, ez biztos. Ezt nem lehet megúszni. Nem is kell, aki változtatni akar, gondolom annak is számít, hogy a testével játszik, az egészségével játszik, ezért megéri megtanulni, hogy működik. Természetesen az adott sportra ugyanez vonatkozik. 

 

impossible_is_nothing_03.jpg

 

Összefüggések:

 

Hiába vannak céljaink, ha nincs meg az alapvető tudásunk előbb-utóbb elvérzünk a csatamezőn.

Hiába van tudásunk, ha nem támasztunk célokat, nincs mit elérni, a hosszútávú változtatás szintén nem jön létre.

Alapvető tudás nélkül, a sok köcsög beléd tudja magyarázni a sok hülyeséget és meghátrálsz, elmegy a kedved az egésztől. A másik, hogy elméleti tudás nélkül a témában, nem is tudunk elérhető világos célokat kitűzni magunk elé,( vagy túl kicsi, vagy túl nagy ) ez megint kudarcot szül.

A kudarc ami ér, kapcsolatban van mind a 3 okkal, ugyanis ide vezet mindháromnak a megélése.Természetesen ezeknek folyamatosnak kell lenni, de előbb-utóbb sajnos elvégzik a dolgukat.

Mindenkit érnek kudarcok az életben is, a sportban is a fogyásában is, stb.. A kudarcok sugallják, hogy szar ember vagy, és hagyd abba, hogy ne érjen több kudarc. Sajnos amikor a negatív élmény ér minket, ezeket a hülye gondolatokat hajlamosak vagyunk elhinni. Ezzel egy lépéssel közelebb kerültünk az abbahagyáshoz, és a meghátráláshoz.

Most, hogy ennyi szart közöltem, legyen már jó is ebben az írásban. Mi a megoldás?

Amikor tiszta a fejünk, nem vagyunk senki, és semmi hatása alatt, akkor támasszunk egy célt, egy irányelvet magunk elé.

Azért irányelvet, mert az irányelv, soha nem változik, nem képezi változás tárgyát, hanem olyan mintha betonba vésték volna!

Az irányelv a következő:

 

Bármi történik, soha nem hagyom abba, folytatom a sportot és az életmódváltást! Ez a legfontosabb!

 

Ez legyen az első amit kőbe vésel magadnak. Az ok nagyon egyszerű, abban a pillanatban ha soha nem hagyod abba, hibázhatsz, basztathatnak, de az idő neked fog dolgozni. A hibákból tanulni fogsz, és az idők folyamán megszerzed a tudást és egyre erősebb leszel mentálisan is. Elkezdenek a céljaid megvalósulni, és megvalósult célokkal, eredményekkel a tarsolyodban, már nem fog megérinteni a sok irigy köcsög szövegelése, nem fog eltántorítani attól, hogy egészségesebb, teljesebb életet élj. Időd lesz megtanulni, amit meg kell, még több célt lesz időd felállítani, és elérni. Egy nagyon pozitív spirálba kerülsz.Ezek után már soha nem jut eszedbe abba hagyni mert függő leszel a sportok tekintetében :)!

 

Viszont, ha abbahagyod, maga az félbehagyás ténye lesz a legnagyobb kudarc ami ért. Ez olyan, mint amikor valaki le akar szokni a cigiről de 2 hét után rágyújt. Legbelül szégyenli magát. Majd 1 év múlva újra megpróbálja, most 3 hétig bírja, megint kudarc, és szégyenkezés. Harmadszor már meg sem próbálja, nem is a nikotin-megvonástól fél már emberünk, hanem a kudarctól. Újra kezdeni egyre kisebb esélye lesz! Te ne járj így! Soha ne hagyd abba! Na nem a cigit:)!

 

Tehát, legyen ez az irányelv az első: Soha ne hagyd abba! Így megadod magadnak a siker lehetőségét, a kudarc ellenében, csak tartsd is be!

Remélem van akinek tudtam segíteni.

Azt még had mondjam el, hogy ez az én véleményem, az én megfigyelésem, nem feltétlenül igaz, aki nem hiszi az vizsgálja meg a dolgot. Fogadjon meg azt belőle amivel ő azonosulni tud.

Szívesen veszem a normális kommenteket.

Üdv!

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://asoka-edz.blog.hu/api/trackback/id/tr1005836011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása