2013.12.21.
22:25

Írta: Laci Ifj Moldván

17.rész Én kemény vagyok, tovább, tovább!....avagy mi a fejlődésed kulcsa!

Üdv!

Tegyük fel, elkezdtél gyalogolni, mozogni! Azokról most nem beszélek, akik 1 hét alatt feladták, nekik a faszom se akar irkálni. Nem érdemlik meg, ők majd máskor játszanak. Akik esetleg elkezdték, azoknak gratulálok, akik nem adták fel, azoknak még nagyobb gratula. Elkezdeni könnyebb, izomlázasan folytatni, az a nehezebb.

Egy dologról még nem beszéltem, arról hogy, mi a fejlődésed kulcsa. Elkezdtél mozogni, hosszú évek után. A szervezetünk egy csodálatos szerkezet, az adott életmódhoz igazítja az emésztésünket, anyagcserénket, izomnövekedésünket. A testünk elkezdi jól érezni magát, olyan izmainkat érezzük, csak a gyaloglástól, amit már rég nem éreztünk. Ereink elkezdenek kipucolódni, szívünk elkezdi összeszedni magát, meló van. Nagyon fontos a sok folyadék, nem győzőm hangsúlyozni. Agyunk és izmaink újra kapcsolatba kerülnek, de ez még csak a kezdet.

Viszont, nagyon fontos azt megemlíteni, hogy a testünk addig fogja ezeket a dolgokat fejleszteni, amíg szükséges. Addig javul a szívünk teljesítménye, ereink rugalmassága, a komplett kardió rendszerünk, izmaink mérete, ereje, inak, ízületek rugalmassága, amíg szükség van rá. Abban a pillanatban, ha az adott mozgásformát abbahagyjuk, a szervezet érzékeli, hogy megszűnt a napi késztetés a melóra és a takarékosság jegyében elkezdi visszafejleszteni izmainkat, leépíti a testet, hogy kevesebb tápanyagból elketyegjen. Elkezd az összeszedett állóképességünk visszafejlődni. Ugyanis testünk, csak azt a kondíciót tartja meg, amire napi életvitelünk szempontjából szüksége van. Abban az esetben ha abbahagyjuk, oda jutunk, ahonnan elindultunk. Példaként ha súlyzós edzés csinálunk és minden héten emelgetjük a 10 kg súlyzót, a testünk annyira fejleszti izmainkat, hogy ezt meg tudjuk csinálni. Amennyiben nem emeljük, vagy a súlyt, vagy a szériát, gyakorlatok számát, akkor nem fogunk tovább fejlődni. A fejlődéshez az kell, hogy megpróbáljuk felemelni a 11 kg súlyzót. Ez a kulcsmondat ebben a blogban!

Most jön a lényeg!

Tempósan gyalogolsz heti 3x 40 percet. Ezt csinálod 2 hétig, utána változtatni kell. A fejlődés kulcsa a változás, ez minden sportra érvényes. Egyébként az életre is :)! 2 hét után emelned kell az időt. A sebességet csak akkor, ha annyira gyorsan edzett leszel, hogy lefelé kiesel a zsírégetőzónából (120-130 pulzus). Ez is lehetséges persze, de az egyszerűség kedvéért maradjunk az idő változtatásánál. A harmadik héten 45 percet gyalogolsz, nem 40-et. Nagyon fontos a fokozatosság elve. Nem kell nagy mértékben változtatni. Mindig csak kicsit, de határozottan a cél felé! A harmadik hetet végignyomod 45 perccel. A negyediket 50 perccel. Természetesen ez elmélet és minden ember más, ettől el lehet térni, ahogy érzed. Viszont 1 óránál többet soha ne gyalogolj, inkább akkor tegyél be plusz napot. Továbbra sem kell emelkedőnek felfelé gyalogolni, indiánkiáltással ugrabugrálni. Semmilyen menő Bruszli gyakorlatot nem kell csinálni, mert ezt láttad a tv-ben. Ezt kell csak csinálni, csak tempósan gyalogolni, zenét hallgatni, és növelni apránként az időt.

A változtatás a fontos, azért hogy töretlen legyen az egyéni fejlődésed, és a tested vegye az adást, hogy meló van. Ez a legfontosabb, persze amellett, hogy ezt heti 3x csinálod. NEM HAGYSZ KI EDZÉST! NEM VAGY KÖCSÖG, NEM HAGYHATSZ KI EDZÉST, EGYET SEM!

 1 hónap múlva a következőt fogod észrevenni:

Betartod a kaját, nem eszed, iszod azt amit írtam az előző részekben, akkor fogytál átlagos esetben min.4 kg-ot. Lehet nagyon kövér voltál, akkor többet fogsz fogyni az első időkben.

Nem ijedsz meg ha fel kell menni a lépcsőn, sokkal jobb lesz az állóképességed. Persze nem leszel rögtön egy Rambo-Rocky, de a változás nagy lesz.

Feszesebb leszel. Jobban tudsz majd aludni, és több energiád lesz a mindennapokban.

Azért ezek szuper eredmények:)!

Ilyen jó hírekkel zárom ezt a részt!

A következő részben a tököm se tudja mit írok, de majd kitalálok valamit.:)

A mozgás legyen veletek!

Szólj hozzá!

Címkék: Fejlődés

A bejegyzés trackback címe:

https://asoka-edz.blog.hu/api/trackback/id/tr35703948

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása