2014.02.03.
19:02

Írta: Laci Ifj Moldván

37.rész Futók, futás súlyzózni:)!

Üdv Futó Harcosok!

 

 

fat-football-player-running.jpg

Mivel szenvedtem egy kicsit a futással is, ezért a futók a szívemhez nőttek:) Billentyűzetet kellett ragadnom, mert amit ők csinálnak az sem semmi. Viszont sok futó nem is ismeri a súlyzós edzést, nincs is a látókörében. Hallott róla, akkor meg nem érdekli, nem érzi a szükségességét. Egyesek még ellenségesek is a súlyzós edzésekkel.

Remélem, el tudok oszlatni pár tévhitet a futás és a súlyzók kapcsolatáról!

A súlyzós edzés, nem hogy árt a futóknak, hanem még eredményesebbé teszi őket. Szó szerint kell ezt érteni. Mind az angolok, mind az északi népeknél végeztek futókon, kísérleti edzéseket, teljes dokumentációval, csoportokkal. Az eredmények meglepőek lettek, akár a hosszú, akár a rövidtávú futókat tesztelték. Körülbelül 6 hetes és 8 hetes időtartamokban, heti 2-3x súlyzós edzést iktattak be a futónapok helyett, mellett. Természetesen a futást nem hanyagolták el.

Azoknál akik részt vettek ezekben a kísérletekben, általánosan kb.8%, de egyeseknél 10% teljesítménynövekedést, vagy futóerő növekedést figyeltek meg. Egyes futás alapú olimpiai sportoknál, 20%-ot is elértek. Beszámoltak a saját idők megdöntéséről, illetve rövidtávfutók sebességnövekedésről, a kirobbanó erő növekedéséről. Nagyon érdekes.

Azt még el kell mondanom, hogy nagy súllyal történő edzések is voltak, félreértés ne essék. Nemcsak ilyen piti súlyos puncitapsolás, és társai. Kemény guggolások, fekve-nyomás, stb. A kísérletek maximálisan pozitívan zárultak a súlyzós edzés hasznossága, és létjogosultsága tekintetében. Azóta már egyébként alap, a futók súlyzós edzése, csak a műkedvelők nem tudják:)!

A további hasznai a futóknál történő súlyzós edzéseknek:

 

 

muscle-running.jpg

 

A futók köztudottan kicsit aránytalanok, hülyén néznek ki :) ez nem optikailag számít egy futónál, hanem a futókapacitást, futástechnikát, és a funkcionalitást rontja. Persze, mellette szemre is...:) Ezen javít, sokat a súlyzós edzés. Arról kevesen dicsekednek, hogy a rendszeres futás, gyengítheti a csontokat, ennek szintén ellenszere a súlyzós edzés! (nagyon kevés futó kajál jól!)

Kurva immunrendszer mi!!!:) Ezt is a gyengíti futás és az állóképességi sportok. Ezen is segít a súlyzós edzés.

A súlyzós edzés, korrigálja a gyengébb izmokat, fenntartja a szükséges tömeget, amit a futás köztudottan leépít!

Ne higgyétek el, járjatok utána!

Nem szeretném, ha most az jönne le, hogy a futókat akarom basztatni, ellenkezőleg. Mivel és is futottam (mint a Lali, az Üvegtigrisben), tudom a nyűgjeit, tudom, hogy gyönyörű és egyben egy nagyon nehéz sport. Ezzel lehet, hogy tudok segíteni, még jobbá tenni a futást, és a futók teljesítményét.Igazából Ti teszitek jobbá! Próbáljátok ki magatokon, veszteni nem vesztetek semmit. Heti 2-3 súlyzós edzés, 2 hónapig és meg kell nézni, hogy megfelelő kajálás mellett, mi történik.

Egyébként ez a bringásokra is érvényes!

Sok sikert!

Üdv!

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asoka-edz.blog.hu/api/trackback/id/tr455796895

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Narancskommunista (törölt) 2014.03.17. 15:55:03

Üdv!
A profi futóknál minden esetben része az edzésnek az erősítés, de nem feltétlenül súlyzózás, lehet saját súllyal végzett erősítés is. Alapvetően távtól és tereptől függ az, hogy mennyire van rá szükség, a sprinterek nyilván nagyon izmosak, a középtávfutók is, de már kevésbé, a hosszútávfutóknál meg különösen a leghosszabb távra specializálók soványak, szálkásak, nem izmosak. Plusz súlyzózás nem gondolom, hogy érne valamit egy maratoni futónál (valamilyen szintű erősítést biztosan folytatnak). Tereptől azért függ, mert egy terepfutó vagy tájfutó az emelkedők miatt nem árt, ha többet erősít, mint a síkfutó.

Hobbistáknál viszont nem értek egyet, hogy erőltetni kellene olyat, ami adott embereknek nem fekszik. Az immunrendszert és a csontozatot megfelelő vitaminokkal, ásványi anyagokkal lehet karban tartani. Ez a súlyzózás dolog náluk olyan, mint a résztávozás és a dombozás, van aki szereti csinálni, valóban komoly teljesítmény növekedést lehet vele elérni, de aki nem szereti, hanem csak folyamatosan szeret nagy távokat lefutni, az nem csinálja, ha nem kimondottan teljesítmény orientált a gondolkodása.

Laci Ifj Moldván · http://www.bodysportshop.hu 2014.03.17. 16:53:56

Szia!
A kísérletek azt mutatják, hogy bármilyen futónak előnyös az erősítő edzés. A súlyzós edzés azért jobb mert izoláltan fejleszti a test izmait, így az egyén esetleges hátrányos izmain, felépítésén célzottan lehet javítani. Pont most beszélgettem egy futó sráccal, aki télen járt a terembe is erősítő edzést végezni. Most a tavaszi első futáson (25km), azt hiszem 15 perccel volt jobb az ideje. Valószínű ez több mindennek is köszönhető, de mindenképp megfontolandó! Fogok vele csinálni egy kis interjút, és le fogom írni a blogba, hátha többeknek hasznos lehet. Egyébként ezt a témát sokat lehetne boncolgatni, de nem az a célom, hogy azt az érzést keltsem, mintha a futás ellen lennék, ellenkezőleg. Az egy dolog, hogy nekem nem tetszett a velejáró kinézet, és erőnlét, ettől még remek sport, bármilyen szinten. Ezt le is írtam.
Üdv!
süti beállítások módosítása