2014.01.12.
14:39

Írta: Laci Ifj Moldván

26.rész Keverjük meg a sportokat!

Üdv!

Tegyük fel, hogy sétálgattál 1 hónapot, fogytál is, jobban érzed magad. Arról beszéltünk már, hogy minden sportnak van előnye és hátránya. Mit csináljunk hát?

Én arra a következtetésre jutottam, hogy egy átlagembernek keverni kell a sportokat, ahhoz, hogy az élethez és a funkcionalitáshoz mérten hatékony legyen. Persze ez alól kivétel, ha az embernek megtetszik egy adott sport, de akkor úgyis hajlandó lemondani, és elfogadni az adott sport hátrányait. 

Milyen sportok jöhetnek szóba egy átlagos fogyni vágyó embernek?

Nők:

Aerobic, Zumba, Testépítés, Trx, Kangoo, Futás, Séta, Bringa, FitBox, Crossfit.stb..

Férfiak:

Thai-box, Kick-box, Testépítés, Futás, Séta, Bringa, Crossfit, Trx

Biztos hagytam ki, de az ismertebbeket írtam most le.

Alapvetően általában, mindenki elrohan a konditerembe és ott próbálkozik. Ez sokszor szánalmas. Az emberek nem tudják, hogyan kell edzeni. Sajnos sok teremben, meg se mutatják nekik. A szomorú, hogy az edzőtársak sem szólnak.( Mindegy, ez a konditermi rész, megér egy külön írást.)

Tehát valamit elkezd csinálni az ember, az izmai és a teste, válaszul elkezd hozzászokni ehhez a terheléshez. Ez a fejlődés. Itt is rengeteg a tévhit. Sokan azt hiszik, ha eljutnak egy sportban egy szintre, abbahagyják, akkor is olyanok maradnak. Vagy azt hiszik, ha utána nem emelik a lécet magasabbra, akkor is fejlődni fognak.

Pl.: Amennyiben futsz, elkezded 1 km-es távval. Minden nap ezt a távot futod, viszont nem emeled a távot. Elkezded egyre könnyebben lefutni, egy idő után meg se érzed. Fejlődni fog a keringésed, izmaid, de csak egy pontig. Nem emeled fel a távot, akkor megragadsz azon a szinten. A szervezeted sem fog fejlődni tovább. Viszont,ha minden alkalommal 300 m-el tovább futsz, sokkal nehezebb lesz megcsinálni, viszont fokozatos terhelés emelés mellett, sokkal messzebb tudsz eljutni. Képes leszel lefutni akár 10 km-t is. Ez a keményebb, és persze a vonzóbb is. Végtelenségig nem lehet húzni ezt, de most a logikáról van szó.

Pl.: Testépítés: Itt is ugyanaz a helyzet, folyamatosan emelni kell a feladat nehézségét, azért, hogy a testünk ne tudjon hozzászokni, és fejlődjön. Jelentheti ez a súlyok emelését, de jelenthet intenzitás fokozást, pihenők rövidítését is, még sok más mellett.

A lényeg a változás. Mindig változtatni kell a terhelésen, az edzéseken. A testünk, szervezetünk csak addig fejlődik amíg ezt a terhelést fokozzuk. Abbahagyjuk a terhelés növelését, akkor testünk azon a szinten megáll. Sokszor persze, lehet megállni és szinten tartás szerűen sportolni. Ezt ne felejtsük el, és törekedjünk a folyamatos fejlődésre.

Egyes sportok előnyei-hátrányai:

Küzdősportok( box, kick-box, thai-box)

Nagyon kemény edzések, igazi emberfaragó, viszont nem biztos, hogy a rég nem mozgott ember bírni fogja. Sok a zúzódás, sérülés, meg kell szokni. Az erőnléti részét szinte biztos, hogy aki rég nem mozgott, nem bírja végigcsinálni. Sok a kardió mozgás, ami elképesztő állóképességet ad. Sok a saját testtel végzett gyakorlat, fekvő, guggolás, felülés, stb.. Hozzá kell szokni az ízületeknek is, főleg 30 felett, vigyázni kell a sérülésekre, húzódásokra. A bunyó részéről nem is beszélve. Nem biztos, hogy ezzel kellene kezdeni, rég keresett sportpályafutásunkat. Viszont később, ha már edzettebbek leszünk, okvetlenül javaslom kipróbálni. Van egy varázsa, a kesztyűzésnek, bunyónak, zsákolásnak. Ezt más sport nem adja vissza. Nem beszélve, hogy csak 3x3 perc bunyó milyen terhelést ró a testünk számára, szóval lehet élvezni na:)!

Testépítés, súlyzós edzések:

Véleményem szerint ez a sport áll a legközelebb ahhoz, amit az átlagember el akar érni, a jó formához, sportos testhez. Ezzel a sporttal lehet elérni a tényleges izomépítést, elkülönített izomcsoportonként. Illetve a zsírból fogyást, egészséges módon. Sokan negatív előítéletekkel viseltetnek ez a sport iránt, de rosszul teszik. Nem a feszítő csírákkal kell ezt a sportot azonosítani. Merem állítani, hogy az egyik legkeményebb sport a sportok között, ha az ember rendesen edz, nem edzeget. Nem beszélve arról, hogy nemcsak az edzésre kell fokozottan figyelni, hanem egész nap a kajára is.(mondjuk ezt így kéne minden esetben) Tudatosnak kell lenni egész nap.

Hátulütője, hogy állóképességet nem ad a dolog hétköznapi értelmében, bár okos variálásokkal azért lehet tartani egy átlagon felüli állóképességet, de ez a sport nem erre van. Agyamenten csinálva ki van téve az ember sérüléseknek. Túl nagy súlyok, szabálytalan végrehajtások, stb..További hátránya, hogy feltételez némi agyat és intelligenciát. Erre szükségünk van az edzések és táplálkozás során, de sajnos, sok olyan kis köcsög is csinálja akinek fingja sincs, a miértekről vagy hogyanokról. Nem veszi a fáradságot, hogy utánanézzen, így nem is fejlődik rendesen. Előnye, hogy az egész testünk edzve van, tekintettel esetleges hiányosságainkra, erősségeinkre. A testépítők élen járnak a diétában, a táplálkozás-kultúrában. Ők tudnak a legjobb módon lefogyni.

Zumba:

Jópofa hangulatos fitness-szerű, táncos összetett mozgásforma. Előnye a nagyon jó hangulat, kikapcsolja az embert, rendszeresen csinálva ad állóképességet, ritmusérzéket. Lehet vele fogyni egy bizonyos szintig, de véleményem szerint utána nem. Ezt összességében nem a fogyás miatt kell csinálni. Persze jó kajálás mellett szuper eredményt lehet elérni vele.Kevés benne az erősítés szerintem, ettől eltekintve kezdő háziasszony sportnak teljesen tökéletes, vállalható és jól fogja érezni magát az ember.

Aerobic:

Faszom se tudja:)

Futás:

Én kezdő diétázóknak nem javaslom. Mert abból a futásból kardiózás lesz, és maradék izmaikat is lefutják, de zsírt kevesebbet.Viszont mint sport nagyon jó. Rendbe teszi a kardió rendszert, pucolja az ereket, erősíti a szívet, javul a pulzus-számunk,stb.. Mentálisan is feltölt egy óra futás.Hátránya, hogy lepucol mindent ha nem vigyázunk, izmost, egy idő után persze zsírt is. Szerintem nagyon hülyén néznek ki a futók, de mindegy. Attól még nagyon jó sport, hatalmas a varázsa.

Bringa:

Kezdőknek szuper, persze még haladóknak is. Kellemes, nem unalmas, hosszú távokat lehet bringázni, ráadásul könnyű zsírégető zónában tekerni. Nagyon klassz. Hátránya, hogy meg kell szokni az ülést. Az első időkben, olyan mintha a kék osztrigában éjszakáztál volna. Nagyon jó csoportos sport. Lehet vele fogyni, de szerintem kell mellé más sport is, már csak azért is, mert télen elég nehézkes tekerni. Mindenkinek ajánlom!

Cross-fit:

Nevében az íze, nagyon kemény szerintem aki régen nem mozgott első körben hanyagolja, később szuper. Egyben erőnléti, állóképességi és kirobbanó erőt fejlesztő tréning.

TRX:

Egy baszott érdekes sport. Sokkal nehezebb, mint amilyennek első körben látszik:)! Sőt még annál is nehezebb. Teljes testes gyakorlatok egy plafonról logó hevederrel.( Made in Usa) Ad állóképességet, erőt, viszont szerintem hajlamos túledzeni az izmot. A gerincet erősítő izmokat szinte mindig dolgoztatja, nagyon egészséges, egyensúlyérzéket javítja nagy mértékben. Ki kell próbálni, és kiderül tetszik-e valakinek. Első sportnak ez is elég könnyfakasztó. Véleményem, hogy egy átlagember aki sose mozgott itt is inkább elégeti az izmait, mint a zsírt. Bár most biztos felhördülnek egy emberként a TRX-esek, köcsög Laci. Mindegy ez az én véleményem. Szerintem 150-160-170-es pulzuson nem a zsír ég:)! Persze van egy újfajta vélekedés a 24 órán túli másodlagos zsírégetésről, egészen akár 48 óráig is. A TRX-et is ilyen sportnak tartják. Ezzel egyetértek, de hogy TRX edzés alatt nem zsír ég, az is biztos.:) Kiváló sport, hátránya nehezen összeegyeztethető más sportokkal annyira teljes testes, és megterhelő.

Fitbox:

Érdekes, összetett, nagyon jó sport. Inkább csajoknak, bár vannak fiúk akik lejárnak fitboxolni, de velük most nem foglalkozunk:)! Meg kell hozzá edződni. Egyfajta keveréke a kick-boxnak és a zenére végzett aerobic-szerű mozgásnak. Hátránya, hogy egy idő után nehéz benne fejlődni. Sok múlik az edzőn, variálni kell, mint minden sporttal. 

Ezeket a sportokat írtam le, mert ezekkel találkozom gyakrabban, és ezeket ismerem valamennyire.

Nem biztos, hogy tudtam segíteni marad a kipróbálás:)

Viszont szerintem, a legjobb sport valahol ezek keverékéből jönne ki. Tehát megfelelő izmot magunkra szedni, de úgy, hogy legyen állóképességünk, erőnk, egyensúlyérzékünk, és tudjunk zsírt égetni. A teljes testet megedzeni, figyelembe véve az egyént. Az élet kihívásaira egy ilyen sport válaszolna a legjobban.

Próbáltam ezeket a sportokat az átlagember szemével megmutatni. Tudva, hogy fogyni akarnak. Ettől még mindegyik kiváló a maga nemében, csak nem biztos hogy az egyénnek való.

Üdv

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://asoka-edz.blog.hu/api/trackback/id/tr785754115

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sydneybeachgirl 2014.01.18. 13:34:32

Futás helyet ajánlanám az evezőpadot...rengetegen elmennek mellette a konditeremben pedig..remek kardióedzést lehet rajta végezni úgy hogy kiméljük az izületeinket ráadásul erősíti a felkart, a hátizmokat és még azt a fránya hasközépi tájékot is..Kezdők olyan 20-22 spm (stroke per minute - hányszor húzza meg az ember percenként) környékén kezdjenek persze a helyes technika elsajátítása után. Pár perc (2-3) után már érzi az ember a hatást..ha valaki intenzíven (32spm felett) nyomja akkor 5-6perc után már liheg :) vagy legalábbis nehezebben veszi a levegőt..

krisz-nagy 2014.02.11. 00:20:18

hello,

kimaradt a kettlebell - vagy az nem is sport :-)?

Laci Ifj Moldván · http://www.bodysportshop.hu 2014.02.11. 06:33:39

Szia!

Igazad van, azért nem érintettem, mert nem ismerem, eddig elkerült.Tisztában vagyok vele, hogy kemény sport.:) Tudod mit írj egy szösszenetet a kettlebellről és kiteszem!
Üdv!
süti beállítások módosítása